Stödgrupper

Delta i en grupp

Genom våra stödgrupper kan du träffa andra människor online, som också återhämtar sig från utmattning (utmattningssyndrom/utbrändhet) och tillsammans följas åt & känna gemenskap direkt från din dator, mobil eller surfplatta.

Att insjukna i utmattningssyndrom är tufft. Återhämtningsresan kan vara lång, snårig, obekväm, smärtsam och gå mycket upp och ner. Att regelbundet och i lugn och ro kunna få dela med sig och ta del av andras med- & motgångar under utmattningsresan vet vi är stöttande och det minskar också upplevelsen av skam och ensamhet. 

Samtalsmetod

I en stödgrupp hos Rakt in i Väggen är samtalsmetoden “Rundan” byggstenen, som gör att kommunikationen mellan deltagarna är unik jämfört med vardagens kommunikationssätt. 

I grupperna får alla deltagare tala fritt och till punkt. Samtalsmetoden “Rundan” ger en möjlighet att få dela det som verkligen behöver få komma fram, helt i sin egen takt och utan invändningar från andra. Det finns inget taltvång. Har du inget att dela går det bra att säga ”pass” och ordet går över till nästa person.

Genom vår samtalsmetod minskar ofta prestigen i att säga “det rätta” eller “det de andra vill höra”, till det som deltagaren i fråga egentligen vill berätta. Deltagarna blir genuint lyssnade på då ingen får avbryta, kommentera eller ge råd såvida den som talar inte ber om det.

En känsla av osäkerhet kring kommunikationssättet kan till en början kännas av, men när deltagarna förstår konceptet så omvandlas osäkerheten oftast till tacksamhet. Alla människor vill bli lyssnade på och att få prata till punkt. Rakt in i Väggen ger den möjligheten. Välkommen till en självhjälpsgrupp!

Frågor

Vanliga frågor & svar

Våra självhjälpsgrupper består oftast av 4-10 deltagare som regelbundet träffas 1-2 timmar per vecka online via Zoom meetings. Alla som deltar gör det frivilligt och samtalet sker utifrån en pedagogisk metod som kallas ”Rundan”. 

Första mötet är ett testa-på möte. Om man känner att mötet, gruppen man träffar och hela upplägget känns givande kommer man, vid en grupp på minst fyra deltagare, få en inbjudan till att vara med i en sluten grupp efter testa-på mötet. Den slutna gruppen ses samma dag och tid, varje vecka, tills att deltagarna väljer att avsluta gruppen.

Våra online-möten är anpassade efter din energinivå. Mötet består av två halvor. Varje halva brukar ta mellan 45-60 minuter beroende på antalet deltagare och hur länge varje deltagare delar. Efter första halvan är det paus och då kan de deltagarna som ej orkar fortsätta lämna mötet. 

Våra grupper har ingen ledare. Men däremot kommer det finnas en gruppstartare på plats de tre första träffarna för att visa hur vår samtalsmetod fungerar samt dela viktig praktisk information. 

Det kostar 20 kr per möte som swishas till givet nummer vid mötets start, men har du inte råd, kan du delta ändå. 

Intresseanmälan

Anmäl ditt intresse genom att fylla i vårt intresseformulär.

Vi skickar sedan ut en inbjudan till dig på mail när vi bestämt dag och tid för nästa gruppstart, där du kan tacka ja eller nej till att vara med. Kolla gärna skräppost om inbjudan hamnat där.

OBS! Just nu är vi lite underbemannade och kommer därför inte starta någon grupp i höst 2021. Vi kommer att se över planeringen för nya gruppstarter i vår under februari 2022.

Kontakta oss

Har du några frågor eller funderingar gällande Rakt in i Väggens stödgrupper? Kontakta i så fall Alexander Eriksson på mail: alexander@raktinivaggen.se

Share via
Copy link