Blogg

Bloggen

Nu delar vi människors utmattningsresor även i textform.

Vi delar våra och andra människors utmattningsresor i vår podd, men vill nu också ge människor möjligheten att dela sin resa även i textform. Det finns nämligen vissa som hellre läser än lyssnar och då vill vi kunna erbjuda fler sätt att ta till sig av människors utmattningsberättelser.

Blogg 24: “Att möta oss själva där vi är och inte där vi tycker att vi borde vara. “

”Att möta oss själva där vi är och inte där vi tycker att vi borde vara.”Karolina – 38 år, delar sin utmattningsresa i blogg 24—Vi hör ibland om hur vi[…]

Läs mer

Blogg 23: “Bryta och byta arbetsmiljö”

”Bryta och byta arbetsmiljö” Anna – 32 år, delar sin utmattningsresa i blogg 23 — Det var december 2018. Jag gick hem på jullov. Som lärare har man ju sånt,[…]

Läs mer

Blogg 22: “Nu ser jag min kropp som min bästa vän.”

”Nu ser jag min kropp som min bästa vän” Madelene – 27 år, delar sin utmattningsresa i blogg 22 — Mitt liv innan utmattningen handlade om att hålla många bollar[…]

Läs mer

Blogg 21: Tänk om livet inte bara händer oss – tänk om vi kan vara med och välja.

”Tänk om livet inte bara händer oss – Tänk om vi kan vara med och välja”Matilda – 33 år, delar sin utmattningsresa i blogg 21—En morgon när jag satt där[…]

Läs mer

Blogg 20: “Jag skulle leva upp till ideal som var helt orimliga”

Blogg 20: ”Jag skulle leva upp till ideal som var helt orimliga”Helen – 42 år, delar sin utmattningsresa— Det var i mars 2011 som allting rasade. Fasaden jag hållt upp[…]

Läs mer

Blogg 19: “Min pånyttfödelse”

Blogg 19: ”Min pånyttfödelse” Josefin – 27 år, delar sin utmattningsresa — Min utmattning var som en pånyttfödelse. Jag ser den inte längre som något negativt, utan som något fint. Något[…]

Läs mer

Blogg 18: “Jag tror jag blev lite bättre bara av att öppna upp”

Blogg 18: ”Jag tror jag blev lite bättre bara av att öppna upp.” Reidar – 42 år, delar sin utmattningsresa — Jag vet inte var min utmattningsdepression började. Det kan[…]

Läs mer

Blogg 17: “Psykiska sjukdomar är lika mycket sjukdomar som andra sjukdomar.”

Blogg 17: ”Psykiska sjukdommar är lika mycket sjukdommar som andra sjukdommar” Lucille – 29 år, delar sin utmattningsresa — Det var morgon. Jag stod i köket. Jag var så andfådd och[…]

Läs mer

Blogg 16: “Bipolär och utmattad”

Blogg 16: ”Bipolär och utmattad” Lisa – 39 år, delar sin utmattningsresa — I Norrland 1980 ser jag dagens ljus. Jag växer upp i Härnösand med mamma, pappa och en yngre[…]

Läs mer

Blogg 15: “Stressen kom smygandes men jag fortsatte att köra på som vanligt”

Blogg 15: ”Stressen kom smygandes men jag fortsatte att köra på som vanligt” Anja – 18 år, delar sin utmattningsresa — Sedan jag var ungefär 7 år gammal så har[…]

Läs mer

Blogg 14: ”Hon kallades för Psycho Bitch”

Blogg 14: ”Hon kallades för Psycho Bitch” Camilla – 36 år, delar sin utmattningsresa — Jag har funderat över vad det egentligen är som formar oss till dem vi är. Är det[…]

Läs mer

Blogg 13: “Psykisk ohälsa och utbrändhet finns, oavsett hur mycket vi människor försöker filtrera bort.”

Blogg 13: “Psykisk ohälsa och utbrändhet finns, oavsett hur mycket vi människor försöker filtrera bort.” Susanna – 29 år, delar sin utmattningsresa — Jag har alltid varit en person som[…]

Läs mer

Blogg 12: “Jag blev någon annan, än mig själv”

Blogg 12: “Jag blev någon annan, än mig själv” Sanna – 42 år, delar sin utmattningsresa — Tid. Något vi ofta har för lite av. Under delar av hösten, har jag[…]

Läs mer

Blogg 11: “Börjar dansa och gråter glädjetårar”

Blogg 11: “Börjar dansa och gråter glädjetårar” Johan – 44 år, delar sin utmattningsresa — Springer hem med andan i halsen då jag redan i huvudet är på fotbollsplanen och[…]

Läs mer

Blogg 10: ”Håll ut. Det blir bättre.”

Blogg 10: ”Håll ut. Det blir bättre.” Line – 38 år, delar sin utmattningsresa — För er som nyligen insjuknat i utmattningssyndrom: det handlar i princip om att hålla ut tills[…]

Läs mer

Blogg 9: “Jag älskar ju att leva! Och jag är värd att leva!”

Blogg 9: ”Jag älskar ju att leva! Och jag är värd att leva!” Sandy – 32 år, delar sin utmattningsresa — Inom loppet på 2 1/2 år hade jag funnit min[…]

Läs mer

Blogg 8: “Kan vända när som helst”

Blogg 8: ”Kan vända när som helst” Maria – 34 år, delar sin utmattningsresa — Hade anat symptomen i månader. Ändå blev jag så förvånad när det hände. Nästan som att[…]

Läs mer

Blogg 7: “Hade hamnat i utmattningsdepression oavsett”

Blogg 7: ”Hade hamnat i utmattningsdepression oavsett” Johanna – 45 år, delar sin utmattningsresa — För fyra år sedan var jag långtidssjukskriven för utmattningsdepression. Vägen dit var lång, jag hade[…]

Läs mer

Blogg 6: “Bestämde mig för att jag aldrig mer skulle tillbaka dit, och så blev det.”

Blogg 6: ”Bestämde mig för att jag aldrig mer skulle tillbaka dit, och så blev det” Amanda – 29 år, delar sin utmattningsresa — Hej. Mitt namn är Amanda och jag är 29[…]

Läs mer

Blogg 5: “Njuter mer av att vara nöjd”

Blogg 5: ”Njuter mer av att vara nöjd” Johan – 38 år, delar sin utmattningsresa — För första gången på väldigt länge börjar jag få kontroll över mitt liv och mitt[…]

Läs mer

Blogg 4: “Att förlora mig själv”

Blogg 4: ”Att förlora mig själv” Sanna – 41 år, delar sin utmattningsresa — Jag föll. Det som var jag försvann. Jag ville bort från situationen, bort från mig själv. Frustrationen[…]

Läs mer

Blogg 3: “Idag lever jag ett liv bortanför krav och förväntningar på vem jag borde vara”

Blogg 3: ”Idag lever jag ett liv bortanför krav och förväntningar på vem jag borde vara” Nathalie – 29 år, delar sin utmattningsresa — Jag kom inte in i min port.[…]

Läs mer

Blogg 2: “Jag gick vilse men har börjat finna de nya vägarna”

Blogg 2: ”Jag gick vilse men har börjat finna de nya vägarna” Suzana – 32 år, delar sin utmattningsresa — År 2018 blev inte alls som jag hade tänkt mig. Jag[…]

Läs mer

Blogg 1: “Skam, frustration, rädsla & sorg höll mig tidvis i ett järngrepp”

Blogg 1: ”Skam, frustration, rädsla & sorg höll mig tidvis i ett järngrepp” Hanna – 40 år, delar sin utmattningsresa — Jag hade just avslutat en lunch med min man. Året[…]

Läs mer

Följ oss på Instagram

Instagram post 17884396924674492 Har tillsammans med en vän skapat en utmaning och det är att göra saker mer operfekt. Eller bli mer lat helt enkelt. Allt för att frigöra mer energi till en själv. Gör utmaningen med @ahlgrenp och hon gjorde en väldigt fin kom-ihåg-lista som jag fick dela: Note to self under utmaningen:
1) ”babysteps” är ofta bättre än elefantkliv 👶🏼🐘
2) Inte döma/ vara hård mot mig själv ❤️
3) ”keep it simple” (eller ”klydda inte till det” som vi säger i Skåne)😉
4) Lyssna och agera på det jag ”VILL/BEHÖVER” inte ”MÅSTE/BORDE”✨🌟 / Alexander

Har tillsammans med en vän skapat en utmaning och det är att göra saker mer operfekt. Eller bli mer lat helt enkelt. Allt för att frigöra mer energi till en själv.

Gör utmaningen med @ahlgrenp och hon gjorde en väldigt fin kom-ihåg-lista som jag fick dela:

Note to self under utmaningen:
1) ”babysteps” är ofta bättre än elefantkliv 👶🏼🐘
2) Inte döma/ vara hård mot mig själv ❤️
3) ”keep it simple” (eller ”klydda inte till det” som vi säger i Skåne)😉
4) Lyssna och agera på det jag ”VILL/BEHÖVER” inte ”MÅSTE/BORDE”✨🌟

/ Alexander
...

219 15
Instagram post 18142602598067354 Måndagen den 27/7 kl.18:00-20:00 startar vi en sluten online-grupp med temat "Utmattning/Stress/Utbrändhet". Att träffa andra utmattade människor i en självhjälpsgrupp kan vara väldigt stöttande och läkande. Man ser att man inte är själv i sin resa och att man många gånger går runt och bär på likande utmaningar, tankar och känslor. För att citera en tidigare deltagare i en utmattningsgrupp online: (Deltagare - 26-30 år)
" Det har för mig varit mycket givande att delta i en självhjälpsgrupp för utmattning online. Att få delta i en grupp och känna gemenskap med andra som är i samma situation gör att man känner sig mindre ensam och känslan av skam som jag tror många utmattade har minskar. Att känna igen sig i andras berättelser och att uppleva att andra känner igen sig i min har varit mycket betydelsefullt. " Klicka här om du vill veta mer om Solkatten Självhjälp Online: https://sjalvhjalp.com/solkatten-pa-natet Mötet kommer att ske via Zoom, och vi kommer att skicka ut en länk till dig innan mötet börjar. Kontakta oss på Rakt in i Väggen genom att skicka ett meddelande om du vill anmäla dig och ha en av platserna. Du kan också maila Solkatten direkt på: solkatten@sjalvhjalp.com Det kostar endast 10 kr per gång, för den som kan. Igångsättare är: @jenniferfrostelid Välkommen till Solkatten Självhjälp Online! Med varma hälsningar Självhjälphuset Solkatten och Rakt in i Väggen

Måndagen den 27/7 kl.18:00-20:00 startar vi en sluten online-grupp med temat "Utmattning/Stress/Utbrändhet".

Att träffa andra utmattade människor i en självhjälpsgrupp kan vara väldigt stöttande och läkande. Man ser att man inte är själv i sin resa och att man många gånger går runt och bär på likande utmaningar, tankar och känslor.

För att citera en tidigare deltagare i en utmattningsgrupp online:

(Deltagare - 26-30 år)
" Det har för mig varit mycket givande att delta i en självhjälpsgrupp för utmattning online. Att få delta i en grupp och känna gemenskap med andra som är i samma situation gör att man känner sig mindre ensam och känslan av skam som jag tror många utmattade har minskar. Att känna igen sig i andras berättelser och att uppleva att andra känner igen sig i min har varit mycket betydelsefullt. "

Klicka här om du vill veta mer om Solkatten Självhjälp Online: https://sjalvhjalp.com/solkatten-pa-natet

Mötet kommer att ske via Zoom, och vi kommer att skicka ut en länk till dig innan mötet börjar.

Kontakta oss på Rakt in i Väggen genom att skicka ett meddelande om du vill anmäla dig och ha en av platserna. Du kan också maila Solkatten direkt på: solkatten@sjalvhjalp.com

Det kostar endast 10 kr per gång, för den som kan.

Igångsättare är: @jenniferfrostelid

Välkommen till Solkatten Självhjälp Online!

Med varma hälsningar

Självhjälphuset Solkatten och Rakt in i Väggen
...

71 1
Instagram post 18023677903272504 Idag var planen att jag skulle ta min fysioterapeutexamen. Jag skulle varit nyexaminerad fysioterapeut; skåla med klasskamrater och fira 3 års slit med champagne. Istället valde en man att ta sig friheter av min kropp och utsätta mig för en våldtäkt i augusti förra året. De timmarna vi träffades kom att orsaka sex inläggningar med totalt 137 dagar på sjukhus, långtidssjukskrivning och en kraftig ökning av den psykiska ohälsan som jag redan kämpade med. Han gjorde ett val som fortfarande plågar mig varje dag, som får mig att känna mig äcklig och dålig samt att han spädde på tvivlet på om livet är värt att levas. Han väckte liknande minnen från förr. Ökade på det posttraumatiska stressyndromet och utmattningen jag redan bar på. Listan kan göras längre.
Jag vill inte säga att vi är vad vi presterar genom studier/arbete och examen kommer i sinom tid, utan jag vill belysa vilka konsekvenser andras val kan ha på en. Hur en persons framtid kan påverkas. Hur nedbruten en person kan bli av att en människa går över ens gränser. Vi måste våga prata om det, säga som det är. Utan filter. Därför skriver jag det här inlägget. 
Jag tycker det är jobbigt dessa dagar när så många tar sin examen och firar sin framgång. Det känns som att så många år försvunnit av stark psykisk ohälsa, och det gör mig ledsen. Det känns skönt att ärligt kunna få dela berättelser. Dela gärna din också.
Tack för att du läste hit! /Jennifer ❤️
#ungochutbränd #våldtäkt #vågaberätta #metoosverige #raktiniväggen #utmattningssyndrom

Idag var planen att jag skulle ta min fysioterapeutexamen. Jag skulle varit nyexaminerad fysioterapeut; skåla med klasskamrater och fira 3 års slit med champagne. Istället valde en man att ta sig friheter av min kropp och utsätta mig för en våldtäkt i augusti förra året. De timmarna vi träffades kom att orsaka sex inläggningar med totalt 137 dagar på sjukhus, långtidssjukskrivning och en kraftig ökning av den psykiska ohälsan som jag redan kämpade med. Han gjorde ett val som fortfarande plågar mig varje dag, som får mig att känna mig äcklig och dålig samt att han spädde på tvivlet på om livet är värt att levas. Han väckte liknande minnen från förr. Ökade på det posttraumatiska stressyndromet och utmattningen jag redan bar på. Listan kan göras längre.
Jag vill inte säga att vi är vad vi presterar genom studier/arbete och examen kommer i sinom tid, utan jag vill belysa vilka konsekvenser andras val kan ha på en. Hur en persons framtid kan påverkas. Hur nedbruten en person kan bli av att en människa går över ens gränser. Vi måste våga prata om det, säga som det är. Utan filter. Därför skriver jag det här inlägget.
Jag tycker det är jobbigt dessa dagar när så många tar sin examen och firar sin framgång. Det känns som att så många år försvunnit av stark psykisk ohälsa, och det gör mig ledsen. Det känns skönt att ärligt kunna få dela berättelser. Dela gärna din också.
Tack för att du läste hit! /Jennifer ❤️
#ungochutbränd #våldtäkt #vågaberätta #metoosverige #raktiniväggen #utmattningssyndrom
...

262 240
Instagram post 17848102667126530 Karolina – 38 år, delar sin utmattningsresa i blogg 24 —Vi hör ibland om hur vi ska möta människor där de är och inte där vi vill att de ska vara. Detsamma gäller ju såklart för oss själva. Att möta oss själva där vi är och inte där vi tycker att vi borde vara. Eller där vi tror att vi förväntas vara. I en utmattningen möter vi ofta ett stöd som är utformat på ett sätt som vill att vi ska vara någon annanstans än där vi är. När vi landar i insikten om att vi kanske inte ska tillbaka ska vi ändå någon annanstans. Till något nytt, något annat. Men för att kunna komma någonstans behöver vi först veta vart vi är. Vi behöver landa där vi är. Vara okej där vi är. Ingen gps i världen kan visa dig vägen om du inte först berättar vart du befinner dig. Detsamma gäller resan genom en utmattning. Vi behöver få ta reda på var vi är innan vi kan ta sikte på vart vi ska. Jag hamnade inte i utmattning för att jag jobbade för mycket. Under ett besök hos en akupunktör fick jag frågan om vad som var anledningen till att jag hamnat i en utmattning. Var det jobbet eller livet? Livet var mitt svar. Jag hade slutat leva utifrån mina känslor och behov och försökte istället leva för och anpassa mig till andra. Det var inte stressen i det yttre som var den största anledningen till min utmattning utan stressen på insidan. Den som ingen såg. Känslor som tryckts undan och till slut vuxit i styrka på ett sätt som nästan förlamade mig. Det var som om livet ropade på mig genom att göra det omöjligt för mig att fortsätta på den väg jag satt på autopilot. Där och då, när jag kraschade, var det förödande och väldigt svårt att acceptera. Inte så mycket för min egen skull och hur detta påverkade mig utan mina tankar gick mer till hur detta skulle drabba min omgivning. Jag minns att jag frågade läkaren hur länge det brukar ta att återhämta sig. “Allt från två veckor till flera år, men det senare är nog mera vanligt” svarade hon. Minns att jag sa till mig själv att jag minsann var en två-veckors-person. Det visade sig att jag hade fel. Besök vår hemsida för att läsa hela inlägget: www.raktiniväggen.se OBS! Detta är sista blogginlägget för i vår & sommar.

Karolina – 38 år, delar sin utmattningsresa i blogg 24 —Vi hör ibland om hur vi ska möta människor där de är och inte där vi vill att de ska vara. Detsamma gäller ju såklart för oss själva. Att möta oss själva där vi är och inte där vi tycker att vi borde vara. Eller där vi tror att vi förväntas vara.

I en utmattningen möter vi ofta ett stöd som är utformat på ett sätt som vill att vi ska vara någon annanstans än där vi är. När vi landar i insikten om att vi kanske inte ska tillbaka ska vi ändå någon annanstans. Till något nytt, något annat. Men för att kunna komma någonstans behöver vi först veta vart vi är. Vi behöver landa där vi är. Vara okej där vi är. Ingen gps i världen kan visa dig vägen om du inte först berättar vart du befinner dig. Detsamma gäller resan genom en utmattning. Vi behöver få ta reda på var vi är innan vi kan ta sikte på vart vi ska.

Jag hamnade inte i utmattning för att jag jobbade för mycket. Under ett besök hos en akupunktör fick jag frågan om vad som var anledningen till att jag hamnat i en utmattning. Var det jobbet eller livet? Livet var mitt svar. Jag hade slutat leva utifrån mina känslor och behov och försökte istället leva för och anpassa mig till andra. Det var inte stressen i det yttre som var den största anledningen till min utmattning utan stressen på insidan. Den som ingen såg. Känslor som tryckts undan och till slut vuxit i styrka på ett sätt som nästan förlamade mig. Det var som om livet ropade på mig genom att göra det omöjligt för mig att fortsätta på den väg jag satt på autopilot.

Där och då, när jag kraschade, var det förödande och väldigt svårt att acceptera. Inte så mycket för min egen skull och hur detta påverkade mig utan mina tankar gick mer till hur detta skulle drabba min omgivning. Jag minns att jag frågade läkaren hur länge det brukar ta att återhämta sig. “Allt från två veckor till flera år, men det senare är nog mera vanligt” svarade hon. Minns att jag sa till mig själv att jag minsann var en två-veckors-person. Det visade sig att jag hade fel.

Besök vår hemsida för att läsa hela inlägget: www.raktiniväggen.se

OBS! Detta är sista blogginlägget för i vår & sommar.
...

114 8
Share via
Copy link