6. Mobbning på arbetsplats – Intervju med Catarina, 49 – utbränd 2002 – studievägledare Chalmers – del 2 av 2

Idag släpper vi avsnitt 6 och intervju nummer 2, sista delen, i vår podcast om utmattningssyndrom, utbrändhet, utmattningsdepression och att gå in i väggen.

I den sista delen av intervjun pratar Catarina bland annat om hur hon använt sin erfarenhet och dem lärdomar hon fått från utmattningen till att hjälpa andra människor, t.ex. studenterna hon dagligen träffar på hennes jobb som studievägledare på Chalmers. Hon pratar även om vikten av att hitta något som ger energi. För henne har ljudböcker och scrapbooking varit värdefullt. Kontentan är att hitta något som man kan lägga all uppmärksamhet på, menar Catarina.

Hon pratar även om vikten att ta hand om sig själv. Man kan trots allt inte hjälpa andra om man inte hjälpt sig själv. Att inte göra allt själv utan ibland dela på ansvar. Kunna våga be om hjälp etc.

Catarina menar sig se att stress och utmattning blivit allt vanligare bland studenter, jämfört med tidigare. Enligt Catarina ställs man inför val på ett annat sätt idag, vilket man inte gjorde förut i samma utsträckning.

Förutom att sänka sin prestationsnivå och bli av med “bra flicka syndromet”, har den största utmaningen med utmattningen varit att acceptera sitt nya jag, menar hon. Acceptera att man inte är mer än människa. Man gör så gott man kan, ibland går det inte , men då får man dra lärdom av det istället.

Idag har det gått 14 år sedan Catarina sjukskrev sig och hon känner sig betydligt lugnare. Om lugnet kommer från hennes lärdomar eller det naturliga åldrandet, vet hon inte. Kanske en kombination.

Trevlig lyssning!

Musik: Jennifer Frostelid

Klippare: Alexander Eriksson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *